Renārs Roze pārstāvēs Latvijas izlasi Eiropas čempionātā

Renārs Roze ir viens no deviņiem orientieristiem, kas pārstāvēs Latvijas izlasi, dodoties uz Eiropas čempionātu orientēšanās sportā, kas notiks laikā no 28.maija līdz 5.jūnijam Bulgārijā. Renārs Latvijā pārstāv orientēšanās klubu “Ogre”, kā arī  kopš 2009.gada ziemas ir Somijas kluba “Lapuan Virkiä” biedrs. 23 gadus vecais Renārs Roze ar orientēšanās sportu nodarbojas jau kopš bērnības – kā pats saka, šogad rudenī apritēs 15 gadu jubileja, kopš viņš skrien pa mežu.

Šī Renāram nebūs pirmā pieredze liela mēroga orientēšanās sacensībās: “Lai gan Eiropas čempionātā pieaugušajiem startēšu pirmo reizi, pagājušo gadu startēju Pasaules čempionātā Ungārijā. Trīs reizes esmu startējis arī Pasaules militārajā čempionātā. Tajā no starptautiskajām sacensībām arī esmu sasniedzis vienus no saviem labākajiem rezultātiem, pagājušajā gadā finišējot 25.vietā gan vidējā, gan garajā distancē. Pagājušogad arī sasniedzu savu līdz šim labāko rezultātu skriešanas sacensībās, Valmieras pusmaratonā finišējot 2.vietā ar rezultātu 1:09:38,” stāsta Renārs.

Kādi ir Tavi treniņi?

“Treniņu procesā praktiski 95% treniņu tikai skrienu, ar karti treniņos skrienu ļoti reti – pie šī noteikti varētu piestrādāt. Šī iemesla dēļ pēdējos gadus arī startēju vairāk dažādās skriešanas sacensībās. Astoņas stundas strādājot, treniņiem atliek laika vai nu agri no rīta, vai arī vakaros, bet līdz ar to papildus vairs īpaši brīvā laika nepaliek un nākas visai cītīgi saplānot dienas režīmu. Ziemas periodā, kad vakaros jau agri satumst, mani bieži varēja manīt riņķojam pa Ogres ielām, jo mežā gan tumsas, gan lielā sniega daudzuma dēļ īsti skriet nebija iespējams. Šogad pirmo reizi arī radās izdevība kopā ar somu kluba biedriem doties sezonas sākumā uz nometni Spānijā, kur visai kalnainā apvidū pavadīju nedaudz vairāk kā nedēļu. Lielākais ieguvums no tā bija treniņi kartē, kurus sniega daudzuma dēļ Ogrē veikt nebija iespējams. Par manām treniņu gaitām vairāk var palasīt arī manā interneta pierakstu blociņā – http://renchix.blogspot.com.”

Kā Tev šķiet – vai Tev ir daudz konkurentu?

“Protams, atlases sacensībās konkurenti ir pārējie sportisti, kas pretendē uz izlasi, un šogad atkal, līdzīgi kā pirms 2 gadiem, kad Eiropas čempionāts bija Ventspilī, to pretendentu uz izlasi bija gana daudz. Taču citādi distancē ir svarīgi norobežoties no pārējiem un domām par konkurentiem, jo rezultāts distancē jau ir atkarīgs no sevis paša. Tā kā orientēšanās sportā esmu jau diezgan ilgi, tad īsti jau nespēju iedomāties sevi bez skriešanas, un vairs nav īpašu jautājumu par motivāciju, lai dotos skriet, jo skriešana vienkārši ir daļa no manas dienas. Skriet taču ir forši. Tas gan, protams, nozīmē, ka ik pa laikam skriešana aizņem laiku, ko varētu pavadīt kā citādi, taču līdz šim mani tas īpaši uztraucis nav. Piedevām, kā jau minēju, kārtīgi saplānojot savas aktivitātes, var daudz kam atrast laiku.”

Kādas ir Tavs stiprās puses?

“Vērtējot manas stiprās un vājās puses, jāsaka, ka ātruma ziņā pēdējos gados īpašu problēmu nav bijis, protams, ja apvidus ļauj šo ātrumu attīstīt, savukārt ar orientēšanos tehniku ne vienmēr izdodas kā gribētos, taču arī tur pēdējos gadus esmu uzlabojis savu sniegumu, galvenokārt vairāk piestrādājot pie psiholoģiskajiem aspektiem – koncentrēšanās un tamlīdzīgi.”

Kādas ir Tavas prognozes par Eiropas čempionātu?

“Iekļūšana Latvijas izlasē uz Eiropas čempionātu bija viens no maniem šī gada mērķiem. Tālāk jau būs jākoncentrējas uz labu sniegumu čempionātā. Lai arī sacensību grafiks Bulgārijā būs visai intensīvs (trīs dienas pēc kārtas kvalifikācijas skrējieni un ceturtajā stafete, pēc kuras tikai būs pirmā atpūtas diena), tomēr, visticamāk, startēšu visās distancēs, lielāko uzsvaru liekot uz garo distanci. Centīšos iekļūt finālā visās distancēs.  Domāju, ka vistuvāk medaļām Bulgārijā no mūsējiem varētu tikt Aija. Par pārējiem grūti šobrīd ko spriest, jo līdz čempionātam vēl ir diezgan daudz laika. Konkurence EČ ir pat lielāka kā Pasaules čempionātā (katru valsti katrā distancē var pārstāvēt seši sportisti, PČ – tikai trīs), līdz ar to orientēšanās lielvalstis būs pārstāvētas ar lielāku sportistu pulku, kas noteikti jo vairāk apgrūtinās cīņu par augstām vietām mūsu sportistiem. Domāju, ka dominējošā nācija Eiropas čempionātā būs Šveice, jo arī apvidus ar salīdzinoši lielām reljefa formām, šķiet, viņiem būs daudz atbilstošāks nekā Ziemeļvalstu sportistiem, taču arī viņi tāpat, protams, būs medaļnieku vidū.”

Eiropas čempionātā orientēšanās Latvijas izlasi kopumā pārstāvēs deviņi sportisti- Aija Skrastiņa, Laura Vīķe un Kristīne Kokina, kā arī Renārs Roze, Andris Jubelis, Artūrs Pauliņš, Kalvis Mihailovs, Edgars Bertuks un Mārtiņš Sirmais. Eiropas čempionāts Bulgārijā, Primorsko norisināsies no 28.maija līdz 5.jūnijam un tajā Eiropas valstu pārstāvji sacentīsies dažādās orientēšanās distancēs: sprintā, vidējā distancē, garajā distancē, kā arī stafetē.

Informāciju sagatavoja Anda Bīriņa